Voorzegger en vier theorie-kandidaten gepakt bij CBR Haarlem

Bij het CBR in Haarlem zijn vandaag een voorzegger en vier kandidaten van het theorie-examen aangehouden wegens examenfraude. De voorzegger speelde antwoorden door vanuit een auto die op het CBR-terrein geparkeerd stond. De fraude kwam aan het licht door controle met sweepers in de examenzaal. Dat laat de Haarlemse politie weten.

“De voorzegger werd met allerlei apparatuur in zijn auto aangetroffen op het buitenterrein van het CBR. Hij probeerde door middel van open verbindingen de antwoorden op de examenvragen aan de vier examen-kandidaten voor te zeggen”, aldus de politie.
Sweeper

Volgens de politiewoordvoerder waren het de sweepers waardoor medewerkers van het Haarlemse CBR de fraude op het spoor kwamen. De apparaten worden sinds enkele jaren door het CBR ingezet om fraude tijdens theorie-examens tegen te gaan. “Bij de controle op openstaande verbindingen bleek het bij vier personen het geval te zijn. De personen zijn aangehouden en meegenomen naar het bureau. Op dit moment wordt onderzocht wat ze precies voor spullen gebruikten om fraude te plegen.”

De vijfde aanhouding was die van de voorzegger. “Ook die persoon is meegenomen naar het bureau.” Over de identiteit van het vijftal is nog niks bekend.
Fraude

CBR-woordvoerster Nathalie Dingeldein reageert: “Zulke aanhoudingen worden bijna routine voor ons. In het afgelopen jaar zijn zowat wekelijks personen meegenomen, omdat ze fraude tijdens het theorie-examen probeerden te plegen. We zijn dan ook blij dat de sweepers hun werk weer hebben gedaan.”

Voordat een theorie-kandidaat aan zijn examen kan beginnen, wordt onder andere een identiteitscheck uitgevoerd. Als iedereen in de theorie-zaal plaatsgenomen heeft, wordt de kans geboden om mobiele telefoons die nog aan stonden uit te zetten of ze in de daarvoor bestemde lockers te leggen. Vervolgens vindt de eerste check met de sweepers plaats.
Examen

Ook tijdens het theorie-examen wordt met de sweeper nogmaals op openstaande verbindingen gecontroleerd. “Als tijdens het examen fraude wordt geconstateerd, dan wordt de toets niet onderbroken. We bellen de politie, zodat de fraudeur metéén na het examen aangehouden kan worden. Het gemaakte toets wordt dan ongeldig verklaard en hij of zij mag drie tot zes maanden lang geen theorie-examen meer maken.”

Het CBR hanteert een zogenaamd zerotolerancebeleid bij constatering van fraude tijdens het theorie-examen. Er wordt met meerdere camera’s en sweepers gewerkt en medewerkers krijgen training in documentherkenning en het onderscheppen van look-a-likes. Bij vermoedens van welke vorm van fraude dan ook, doet het CBR altijd aangifte. De boetes voor frauderen lopen op tot 500 euro. Kandidaten kunnen ook worden veroordeeld en een strafblad krijgen.
Melding

In 2013 maakte het CBR 52 keer melding van fraude door kandidaten. Er werden 43 kandidaten tijdens het theorie-examen betrapt op voorzegfraude. In de rest van de gevallen werden look-a-likes en personen met valse uitslagformulieren onderschept.

Eerder al liet het CBR weten: “Op een half miljoen afgenomen theorie-examens per jaar kun je zeggen ‘waar hebben we hebben we het over met die 52 meldingen’. Maar wij vinden iedere persoon die onterecht zijn examen haalt er één te veel. Het examen is lastig, maar nieuwe chauffeurs moeten de regels gewoon kennen. Het gaat om de verkeersveiligheid.”

Bron: Verkeerspro.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp