Ruim 300 praktijkexamens afgelast door storm

Door de storm die maandag over Nederland raasde, moesten in het totaal 308 praktijkexamens uitgesteld worden. Het gaat voornamelijk om brommer- en motorexamens, maar ook bijna honderd B-examens konden niet doorgaan. “We streven ernaar om die examens binnen twee weken in te halen”, laat Kim van Brenk van het CBR weten. Ruim 2000 geplande praktijktoetsen werden ondanks de storm gewoon afgenomen.

Niet het weeralarm, maar de weersomstandigheden per locatie waren doorslaggevend in de beslissingen om examens af te lassen. “Code rood heeft voor ons op zich geen betekenis”, zo stelt Van Brenk. “Wij kijken puur naar de omstandigheden op een bepaalde plek op een bepaald moment. Je kan op zo’n situatie gewoon geen landelijk protocol loslaten.”

Praktijkexamens

De storm was voornamelijk hinderlijk voor de examenkandidaten voor de A- en AM-rijbewijzen. “Gedurende de dag zijn over het hele land verspreid examens afgezegd. Het was soms gewoon niet veilig, omdat we zelfs te maken hadden met rondvliegende objecten”, aldus de CBR-woordvoerster. Examinatoren hebben per tijdsspanne en per locatie bekeken of het verantwoord was om de weg op te gaan. “Dat kon op één locatie per uur verschillen.”

Het KNMI gaf vanwege de storm een code rood af voor het midden, westen en noorden van het land. Het officiële weeralarm wordt enkel uitgegeven als er ‘maatschappijontwrichtende omstandigheden’ verwacht worden. In de rest van het land gold code geel (gevaarlijk weer). De storm was de zwaarste die sinds 1990 in ons land is gemeten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp