Psychiaters en neurologen mogen vanaf nu meer tijd in rekening brengen voor een rijbewijskeuring op basis van een Eigen verklaring. Wanneer de voorbereidingen en het verslagleggen van een onderzoek langer dan een kwartier in beslag neemt, dan mag een toeslag van 39 euro worden berekend met een maximum van twee extra toeslagen. Dat laat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) weten. De arts moet dat wel van tevoren aan de rijbewijsbezitter melden.
Een groot deel van de psychiaters in Nederland gaf in januari van dit jaar aan niet langer rijbewijskeuringen uit te voeren. De groep vond de nieuwe maximale vergoeding die per 1 januari gold te laag om kostendekkend te kunnen werken. Eerder konden psychiaters een bedrag van bijna 245 euro (excl. BTW) in rekening brengen voor een keuring, ook al duurde die soms slechts enkele minuten. De NZa bepaalde dat vanaf 2014 een tarief van 78,05 euro zou gelden.
Tarieven
De tarieven, die door de NZa werden opgesteld, waren gebaseerd op de tijd die de psychiater met zijn cliënt in de spreekkamer doorbrengt. Daarnaast werd vastgesteld dat de tijd die nodig is om de keuring voor te bereiden en het rapport op te stellen na afloop van het gesprek maximaal vijftien minuten mag duren. Als gevolg van die nieuwe regels liep de wachttijd voor het vernieuwen van het rijbewijsdocument op, aangezien begin 2014 nog maar 15 procent van de normale capaciteit psychiaters beschikbaar was.
De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) noemde die gestelde tijd ‘volstrekt ontoereikend’. “Omdat de keuringen door psychiaters zeer complex zijn en er zoveel eisen aan gesteld worden, is dat voor ons niet te doen”, zo liet Jan-Willem Peterse van de NVvP weten. “Op dit moment worden we gelijkgesteld aan de keuring door bijvoorbeeld een oogarts, terwijl die toch duidelijk minder tijd nodig heeft voor het voorbereiden en uitwerken van zijn rapport. Dit omdat het geen forensisch politiedossier is dat aan de keuring ten grondslag ligt.”
Keuring
Op basis van een tijdsbestedingsonderzoek is nu besloten psychiaters en neurologen de mogelijkheid te geven extra tijd in rekening te brengen. De verandering is per 1 augustus ingegaan, zo laat de Nederlandse Zorgautoriteit weten.
Bron: Verkeerspro.nl