Politie zet asociaal rijgedrag A7 op YouTube

politiecontrole

In de afgelopen maanden hebben ruim honderd bestuurders op de A7 in Friesland en Groningen hun eigen asociale rijgedrag terug kunnen zien. Vanaf begin juli maakte de politie daar in het kader van het project ‘A7 Veilig’ beelden met dashboardcamera’s. Een selectie van die filmbeelden werd op YouTube geplaatst. 

De confrontaties waren bedoeld om bestuurders met de neus op de feiten te drukken, zo geven de corpsen te kennen. Bestuurders zouden zich soms immers niet bewust zijn van hun eigen gedrag op de weg.

Beelden

Langs de weg kregen staande gehouden automobilisten hun eigen rijkunsten via een iPad te zien. Inzet van die beelden moest de politie helpen een spiegel voor te houden aan roekeloze verkeersdeelnemers. Afhankelijk van de ernst van de overtreding werden ook boetes uitgedeeld.

De meest voorkomende overtredingen die de politie in de afgelopen maanden registreerde waren onnodig links blijven rijden, geen richting aangeven bij het wisselen van rijstrook, geen afstand houden en het behoorlijk overschrijden van de maximumsnelheid.

YouTube

Op het YouTube-kanaal van ‘A7 Veilig’ zijn verschillende filmpjes geplaatst. Die beelden hebben nu voorlichtingsdoeleinden. Het materiaal wordt niet gebruikt als juridische ondersteuning bij het opmaken van een proces verbaal, zo verzekert de politie. Bij publicatie van de beelden is tevens rekening gehouden met de privacywetgeving.

De actie was onderdeel van het twee jaar durende project ‘A7 Veilig’, dat in december van dit jaar zal eindigen. De politie hield twee jaar lang extra verkeerscontroles op die weg, waarbij weggebruikers direct en zichtbaar staande werden gehouden en werden aangesproken op hun gedrag. Wegens toegenomen drukte op de snelweg, moeten de acties van de afgelopen jaren de verkeersveiligheid en doorstroming van het verkeer verbeteren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp