Olstenaar gebruikt bluetooth-apparaat tijdens theorie-examen

Een 30-jarige man uit het Overijsselse Olst heeft geprobeerd om met een mobieltje en een bluetooth-apparaat te frauderen tijdens zijn theorie-examen. Via de apparatuur legde hij contact met iemand buiten de examenruimte. De man is meegenomen voor verhoor, meldt de politie.

De kandidaat zat in een examenruimte in Apeldoorn, toen bij controle bleek dat er een bluetooth-apparaatje onder zijn shirt geplakt zat. Via zijn telefoon had hij daarmee een verbinding gelegd.

Fraude

De examinatoren hadden al het vermoeden dat de man wilde frauderen, omdat zijn gedrag opviel, zo laat de politie weten. Het examen is ongeldig verklaard en er is een proces-verbaal opgemaakt wegens oplichting.

Welke straf de man opgelegd zal krijgen, is nog niet duidelijk. Vier personen die eerder dit jaar in Haarlem fraudeerden moesten een boete van 500 euro betalen. Een kandidaat die twee jaar geleden in Leiden betrapt werd, kreeg dit voorjaar een taakstraf van 60 uur opgelegd.

Sweepers

Het CBR zet stevig in op het aanpakken van fraude tijdens theorie-examens. Kandidaten worden van tevoren uitdrukkelijk gewezen op de consequenties van bijvoorbeeld het gebruik van een mobiele telefoon. Tegenwoordig wordt oplichting vaak nog vóór aanvang van de toets ontdekt door de controle met sweepers.

Sweepers zoeken naar openstaande telefoonverbindingen en worden in alle CBR-examencentra gebruikt. Het apparaatje slaat alarm als een telefoon of een ander ontvangstapparaat verbinding heeft met een ontvanger buiten de zaal.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp