Er is een nieuw initiatief dat theoriedocenten voor de rijbewijscategorieën B, A en AM en de code 95-nascholing leert om kandidaten meer bij de lessen te betrekken en daarmee de leskwaliteit te verbeteren.
Tijdens ‘Train de Opleider’ komen onder meer het effectief overbrengen van de lesstof, gespreks- en prestatietechnieken en het geven van aantrekkelijk onderwijs aan bod.
De combinatie van e-learning en twee dagen klassikale training zal in januari van het volgende jaar voor het eerst van start gaan.
De cursisten doen in hun eigen tijd voorafgaand aan de klassikale lessen een digitale voorbereiding. Tijdens de lessen wordt de materie toegepast.
Cursus
De cursus is een initiatief van de Veldhovense Rijinstructeurs Opleiding (VRO) en Smit Rijschoolservice. “Ik merkte dat de slagingspercentages bij onze eigen klanten erg ver uit elkaar lagen en besloot daar wat aan te doen”, aldus Bartjan Engelfriet van de leverancier van verkeersleer- en hulpmiddelen. “Omdat de manier van lesgeven van invloed is op de resultaten, zijn we dit programma gaan ontwikkelen.”
Het partnerschap gaf eerder al uitleg over het onderwijsprogramma tijdens Bovag-bijeenkomsten. “Animo bleek er te zijn. De grootte van de lesgroepen hadden we op maximaal tien personen vastgesteld. We kunnen er inmiddels al twee gaan draaien”, zo stelt Engelfriet. “Er zijn inmiddels twee pilots met goed resultaat afgerond.”
Training
Wilbert van Beersum, eigenaar van VRO, gaat de klassikale trainingen verzorgen, zo maakten de compagnons bekend. In zijn werk leidt Van Beersum dagelijks aankomende rijinstructeurs op en verzorgt hij WRM-bijscholingen. Voor de competentiegerichte cursus wordt door middel van e-learning allereerst uitleg over de verschillende onderwerpen gegeven. Naarmate de cursus vordert, moeten deelnemers presentaties en lessen verzorgen om hun opgedane kennis in de praktijk te brengen.
Engelfriet benadrukt dat het initiatief niet bedoeld is voor theoriedocenten die beter met de lesmethodes willen leren werken. “‘Train de Opleider‘ is echt bedoeld voor de overdracht van de lesstof op de theoriecursisten. Hoe te vertellen en hoe door te geven, dat is de kern.”
Certificaat
De kosten voor het totaalpakket van digitaal en klassikaal onderwijs zijn 460 euro exclusief btw. Op het moment dat docenten de opleiding met goed gevolg afronden, ontvangen ze een certificaat van vakbekwaamheid. De cursussen worden in eerste instantie in het Noord-Brabantse Waalre gegeven
Bron: verkeerspro.nl