CBR verlengt proef met detectiepoortjes bij theorie-examen

De CBR-pilot met een detectiepoort bij de ingang van de examenzalen Amsterdam en Rijswijk, wordt verlengd tot de implementatie van het nieuwe theorie-examensysteem. Dat heeft het CBR laten weten. Ook de mobiele poort zal tot die tijd naar behoefte worden ingezet om ook op andere locaties in het land fraude bij het theorie-examen tegen te gaan.

Volgens het CBR verloopt de pilot met de detectiepoorten in Amsterdam en Rijswijk goed. “Er gaat een preventieve werking van uit, waardoor het rustiger is in de theorie-examenzaal”, zo laat het bureau weten. Nadat gestart is met het nieuwe theorie-afnamesysteem, wordt besloten of en waar de poorten op vaste basis worden geplaatst.

Pilot

Eind maart startte het examencentrum in Amsterdam met een pilot, waarbij een poort bij de ingang van de examenzaal moet voorkomen dat kandidaten opname- en communicatieapparatuur meenemen. Half april werd de proef uitgebreid naar Rijswijk. De detectiepoorten, die ook op luchthavens en bij grote evenementen worden gebruikt, waren een nieuw stap in de strijd tegen fraude met theorie-examens. Het CBR hoopt door het gebruik ervan voorzegfraude te kunnen voorkomen en de theorievragen beter te beschermen tegen diefstal.

Bij de poort die bij de ingang van de theoriezaal van Amsterdam en Rijswijk zijn geplaatst, staan twee beveiligers, een man en een vrouw. Met behulp van de poort en een handscanner onderzoeken zij de kandidaten op telecommunicatie-, foto- en videoapparatuur en andere voorwerpen die fraude mogelijk maken. Ook houden de twee beveiligers die de poort bemannen extra toezicht tijdens het examen.

Detectiepoort

Wanneer de detectiepoort een verboden voorwerp signaleert, kunnen beveiligers met behulp van een handscanner aanwijzen waar het voorwerp zich precies bevindt. De kandidaat wordt vervolgens verzocht om het voorwerp te laten zien en kan het dan alsnog in de locker plaatsen.

Als de aanwijzingen van de beveiligers niet worden opgevolgd, dan mag niet aan het examen worden deelgenomen, zo liet het bureau voor rijvaardigheidsbewijzen eerder al weten. Met de komst van de detectiepoorten worden de al bestaande maatregelen zoals het gebruik van de sweeper echter gewoon gehandhaafd.

 

Bron: verkeerspro.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp