Bovag Garantie Fonds niet langer bij rijles via kortingssites

Leerlingen die hun rijlessen of lespakketten voor stuntprijzen aanschaffen via kortingswebsites, worden voortaan uitgesloten van het Bovag Garantie Fonds (BGF). “Er is niks mis met een goede aanbieding ter kennismaking met een rijschool, maar via websites als Groupon.nl gaat het vaak niet om redelijke lesprijzen. En het moet niet zo zijn dat iedereen die netjes afdraagt, de dupe wordt van onwaarschijnlijk lage aanbiedingen”, aldus Bovag-woordvoerder Tom Huyskens. 

De nieuwe maatregel gaat per direct van start. “Het is een extra stok achter de deur om de garantieregeling in stand te kunnen houden.”

Aanbieding

Volgens Huyskens gaat het om de lessen die via derden zijn aangeschaft én waarvoor onwaarschijnlijk lage prijzen gehanteerd worden. “De inkoop via kortingssites wordt een voorwaarde waarop het bestuur van het garantiefonds een aanvraag kan afwijzen. Maar elke aanvraag zal nog steeds individueel worden beoordeeld. Als het om een redelijke aanbieding gaat, is er dan ook niks aan de hand. Maar dat is vaak niet het geval bij zulke websites.”

De nieuwe maatregel sluit aan bij de al bestaande regeling van het Garantie Fonds bij ‘onwaarschijnlijk lage aanbiedingen’. “Het gaat niet om een paar lessen die tegen een scherpe prijs worden gegeven om de leerling met de rijschool kennis te laten maken. Het gaat om de combinatie van aanschaf via een derde partij en daarbij een lesprijs die voor rijschoolhouders te laag is om van te kunnen leven.”

Prijs

Volgens de woordvoerder heeft de invoering van de nieuwe maatregel nog wat voeten in de aarde gehad. “Er zijn genoeg leden die bijvoorbeeld Goupon actief als platform voor nieuwe leerlingen gebruiken. We kunnen ze niet verbieden om op dergelijke platforms te adverteren, maar we willen de consument wel in laten zien dat rijschoolhouders via die aanbiedingen geen boterham kunnen verdienen.”

De schadeloosstellingen en het aanbieden van lessen op andere locaties, kan volgens de woordvoerder niet tot in de oneindigheid doorgaan. “We hebben dit jaar bijvoorbeeld aardig moeten bloeden voor autorijschool Papet uit Zoetermeer. Dat was het schoolvoorbeeld van hoe het fout kan gaan door het stunten met prijzen.” De rijschool adverteerde via GroupDeal met rijlespakketten voor extreem lage prijzen. Zo bood het bedrijf een pakket van 20 lessen aan voor 499 euro, inclusief examen en een gratis iPad. Dertig lessen kostten 799 euro en veertig 999 euro.

Consument

Huyskens stelt dat er komend jaar gekeken wordt naar een manier om consumenten op de hoogte te stellen van de nieuwe maatregel. “We willen niet wachten tot het kalf verdronken is. En wellicht komt er op deze manier toch een klein smetje op het Groupon-gebruik.”

Het BGF gaat naast de uitsluiting aan de andere kant ook uitbreiden. “Leerlingen van rijscholen in de schuldsanering of onder surceance van betaling, kunnen in het vervolg ook aanspraak maken op het Bovag Garantie Fonds. Er hoeft dus nog geen definitief faillissement te zijn, om al iets voor de consument te kunnen betekenen. Omdat schuldsanering en surceance voor ons nu gelijk staan aan faillissement, hoeven we niet meer te wachten op de uitspraak van een rechter.”

Afbraakprijzen

Rijscholen die in zee gaan met websites als Groupon verkopen hun lespakketten vaak van afbraakprijzen. Als de btw en inkoopkosten bij het CBR zijn betaald, maakt de rijschoolhouder soms al verlies. Daarnaast moeten nog verschillende rijlessen in het pakket gratis worden gegeven. Het is voor rijscholen die niet aan dergelijke acties meedoen vrijwel onmogelijk om te concurreren. Daarnaast verdienen de kortingswebsites duizenden euro’s per rijschoolhouder.

Daarnaast krijgt de consument een verkeerd beeld van de normale lesprijzen. Zo is het voor een rijschoolhouder die 50 euro per uur rekent lastig om aan de consument uit te leggen hoe het kan dat de buurman vrijwel voor niks rijdt.

Verlies

Een veelvoorkomende aanbieding is bijvoorbeeld 10 rijlessen, Eigen Verklaring en een praktijkexamen voor 199 euro. Omdat vaak de helft van de omzet naar de kortingswebsite gaat, maken de deelnemende rijscholen verlies. Van haar deel van de omzet kan precies de inkoop van het praktijkexamen, EV en btw worden betaald. Vervolgens moeten de kosten voor diesel, de lesauto, arbeid etcetera gedekt worden.

Op het moment dat het wegens de afbraakprijzen fout gaat met een rijschool, draait het Bovag Garantie Fonds er dus niet meer voor op.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp