2toDriver verliest rijbewijs na rijden zonder coach

Een Zeeuwse deelnemer van 2toDrive is zijn rijbewijs kwijtgeraakt, omdat hij zonder de verplichte begeleider achter het stuur zat. Niet alleen werd het rijbewijs van de 17-jarige jongen uit Sluiskil afgelopen week door de politie ingevorderd, ook kreeg hij een boete opgelegd.

Agenten hielden de auto staande, omdat de bestuurder ‘er nogal jong’ uitzag, zo laat de politie weten. De 17-jarige uit de gemeente Terneuzen kon wel zijn rijbewijs laten zien, maar had niet zijn verplichte begeleider naast hem zitten.

Boete

Bij de controle bleek enkel een jongen van dezelfde leeftijd bij hem in de auto te zitten. De jonge bestuurder kreeg een boete van 140 euro. Zijn rijbewijs zal daarnaast ongeldig worden verklaard.

Sinds 1 november 2011 mogen jongeren vanaf 17-jarige leeftijd het praktijkexamen voor het rijbewijs B afleggen. Wanneer een kandidaat slaagt, moet hij tot zijn 18e rijervaring opdoen onder begeleiding van een coach. Meer dan 45.000 jongeren hebben sinds de start van de pilot hun rijbewijs gehaald. Volgens cijfers van het CBR haalde bijna 55 procent van de 2toDrive-leerlingen het praktijkexamen in 2013 in één keer. Bij de 18-plussers was dit een kleine 48 procent.

Coaches

Op de begeleiderspas van de bestuurder mogen verschillende coaches staan. Maximaal vijf om precies te zijn. Uit gegevens van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) blijken de jongeren gemiddeld twee coaches overigens wel voldoende te vinden. Er staan inmiddels ruim 100.000 coaches bij de RDW geregistreerd

bron: verkeerspro.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp